Categorieën
Beeldende kunst

Spiegelmuur in Art Center Hugo Voeten

Als goeie Kempenaar moet ge natuurlijk eens bij het Art Center Hugo Voeten langsgaan. Aan de oevers van het Kempisch Kanaal in Herentals werd een oude graanfabriek met respect voor de originele architectuur omgebouwd tot een kunst- en tentoonstellingsruimte van 9 niveaus waarin collectioneur Hugo Voeten een gedeelte van zijn verzameling onderbracht: een diverse en opmerkelijke collectie met hoogst eigen accenten.

De kunstcollectie van Hugo Voeten is een unieke combinatie van Belgische en internationale kunst. Op dit ogenblik telt ze meer dan 1700 items, verzameld over een tijdsspanne van meer dan 40 jaar, tentoongesteld voor het publiek op twee locaties – in de Beeldentuin Hugo Voeten vlakbij Geel en in het Art Center Hugo Voeten, aan de oever van het Kempisch Kanaal in Herentals.

“Memory, and its loss, are a central theme in my work. Unless we remember, we are condemned to an amnesiac present, textureless and flat, lacking the perspective of time.”

Deze woorden van Daniel Canogar beschrijven mooi hoe het multimediawerken vaak vergaat. Wanneer hun dragers of spelers de zogenaamde tand des tijds niet langer doorstaan, kan het publiek er helaas niet meer van genieten.

Multimedia en mixed media vergen heel wat aandacht op het gebied van presentatie en conservatie. Wist je dat Collection Hugo Voeten ook talrijke mediawerken telt? Spin of Asalto zijn er mooie voorbeelden van. Het ene werk dompelt je onder in reflecties van projecties. Achterkanten van oude DVD’s functioneren als scherm en spiegel tegelijk. Het andere videowerk speelt met het idee van stiekem avontuur in het holst van de nacht. In een onverlichte setting beklimmen jongeren in kleurrijke shirts en sweaters een muur. Bereiken ze hun doel? Of blijven ze maar klimmen?

Misschien bereiken jullie binnenkort onze collectie in Herentals wel eens om deze toppertjes te bewonderen. Tip! Individuele bezoekers kunnen in 2022 nog aansluiten bij een rondleiding met gids op:

  • zondag 4 september om 10:30 uur
  • zondag 2 oktober om 10:30 uur
  • zondag 6 november om 10:30 uur
  • zondag 4 december om 10:30 uur

Ideaal als je zelf geen groep kan maken! De plaatsen zijn telkens beperkt. Een bezoek op eigen houtje kan elke vrijdag of elke eerste zondag van de maand. Groepen komen steeds op afspraak. Reserveer op voorhand. Alle info en tickets op https://collectionhugovoeten.simplybook.it. Welkom!

Studio Daniel Canogar

SND Projects

Geef uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s